Συγγενής καρδιοπάθεια στους ενήλικες
Οι ενήλικες με ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από παιδοκαρδιολόγους με εμπειρία στη φροντίδα των ασθενών αυτών. Οι γυναίκες πχ. που υποβλήθηκαν στην παιδική τους ηλικία σε επεμβάσεις για συγγενή καρδιοπάθεια θα πρέπει να συζητούν μεθόδους αντισύλληψης (όταν χρειάζεται) αλλά και να παίρνουν την έγκριση από τον θεράποντα ιατρό τους πριν μείνουν έγκυες ότι είναι ασφαλές για αυτές να κυοφορήσουν. Αυτό θα διασφαλίσει την πιο ενδελεχή και τακτική φροντίδα και θεραπεία κατά τη διάρκεια της κύησης ώστε να γεννήσουν χωρίς προβλήματα που αφορούν αυτές ή το νεογνό τους.
Οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια πρέπει να γνωρίζουν το πρόβλημά τους, τι επεμβάσεις έχουν υποστεί, να έχουν τακτή παρακολούθηση από ειδικούς ώστε αν υπάρξει κάποια αλλαγή στην κατάστασή τους, να γνωρίζουν πώς θα ενεργήσουν για να αποφύγουν περαιτέρω προβλήματα, να έχουν καλύτερη ποιότητα και ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής μετά την ενηλικίωση του ανακαλύπτει ότι πάσχει από κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας. Είναι πολύ σημαντικό να αποτανθεί σε Καρδιολόγο που είναι εξειδικευμένος και διαθέτει την σχετική εμπειρία ως προς την διάγνωση και την αντιμετώπιση συγγενών καρδιοπαθειών στους ενήλικες.
Οταν ένας ενήλικας απευθείνεται σε ιατρό που δεν τον έχει εξετάσει στο παρελθόν θα πρέπει να έχει μαζί του όλες τις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις και πρακτικά χειρουργείου από το παρελθόν. Ο ιατρός δημιουργεί ιατρικό φάκελο, ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οργανωμένος προγραμματισμός για τα περαιτέρω απαραίτητα βήματα.
Συγγενής στένωση ή ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας
Ανώμαλη εκβολή πνευμονικών φλεβών.
Μεσοκολπική επικοινωνία στον ενήλικα.
Στένωση / ανεπάρκεια πνευμονικής βαλβίδας.