Title Image

Πρώτη εγχείρηση καρδιάς παγκοσμίως με μαγνητικό τομογράφο!

Αρχική  /  Πρώτη εγχείρηση καρδιάς παγκοσμίως με μαγνητικό τομογράφο!

Η πρώτη εγχείρηση καρδιάς χρησιμοποιώντας το επεμβατικό MRI

Ένα εξάχρονο αγόρι ανάρρωσε πλήρως, όντας το πρώτο άτομο στον κόσμο που υποβλήθηκε σε βαλβιδοπλαστική καρδιάς χρησιμοποιώντας απεικόνιση με μαγνητικό τομογράφο αντί για χρήση ακτινοσκόπησης.

Ο Jack Walborn, από το Alford του Lincolnshire, γεννήθηκε με στένωση της πνευμονικής βαλβίδας που εμπόδιζε την εκροή του αίματος από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες. Οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να υποβληθεί σε βαλβιδοπλαστική, μια διαδικασία που επιτρέπει τη διεύρυνση της βαλβίδας, αποκαθιστώντας την ομαλή ροή του αίματος.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένας καθετήρας εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον βραχίονα ή τη βουβωνική χώρα και προωθείται μέσω της κυκλοφορίας στην καρδιά. Στην άκρη του καθετήρα υπάρχει ένα μικρό μπαλονάκι, το οποίο διαστέλλεται για να διευρύνει τη στενωμένη καρδιακή βαλβίδα.

Παραδοσιακά, οι γιατροί θα χρησιμοποιούσαν ακτινοσκόπηση για να παρακολουθήσουν την πρόοδο του καθετήρα μέσα στο σώμα. Ωστόσο, μια νέα τεχνική, που αναπτύχθηκε από ομάδα του King’s Health Partners στο Λονδίνο, επιτρέπει την καθοδήγηση της επέμβασης μέσω μαγνητικής τομογραφίας, αντί της έκθεσης σε ακτινοβολία.

Η χρήση μαγνητικής τομογραφίας κατά τη διάρκεια του καθετηριασμού σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν εκτίθενται σε ιονίζουσα ακτινοβολία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της. Επιπλέον, η MRI παρέχει πιο καθαρή εικόνα των ανατομικών δομών του σώματος σε σύγκριση με την ακτινοσκόπηση.

Μέχρι πρόσφατα, η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνταν μόνο για διαγνωστικούς σκοπούς, καθώς τα σύρματα που απαιτούνται για τους καρδιακούς καθετηριασμούς είναι μεταλλικά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επεμβατικές πράξεις.

Η Δρ. Αφροδίτη Τζίφα, κλινική ερευνήτρια στο King’s Health Partners του Λονδίνου, εξηγεί:

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήταν ότι η μαγνητική τομογραφία βασίζεται σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, το οποίο προκαλεί κίνηση των μεταλλικών συρμάτων που χρησιμοποιούνται στους καθετηριασμούς, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υπερθερμάνει την άκρη τους έως και 70 βαθμούς Κελσίου».

Τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός νέου καθετήρα από ίνες υάλου, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μέσα στο μαγνητικό τομογράφο. Ο καθετήρας αυτός διαθέτει μικρές κηλίδες σιδήρου κατά μήκος του, οι οποίες επιτρέπουν την ανίχνευσή του μέσω MRI.

Δείτε τις σχετικές ειδήσεις στο διεθνή τύπο:

Six-year-old has world first heart operation

call me back

ΚΑΛΕΣΤΕ
ΜΑΣ

X




Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.